Jocurile Olimpice Londra 2012

         Iata ca nu de mult timp s-au incheiat Jocurile Olimpice din acest an, incadrate de doua festivitati memorabile, cea de deschidere si cea de inchidere, cu rezultate care – ca de obicei –  i-au fericit pe unii si i-au intristat pe altii; dar acesta e sportul: nu pot sa fie castigatori toti concurentii…

Desi, dintr-un punct de vedere, putem spune ca au/am castigat cu totii: unii sportivi au castigat medalii si recunoastere mondiala, altii au castigat doar aprecieri, altii doar experienta… Dar chiar si noi, simpli (tele)spectatori, ne-am bucurat de un spectacol sportiv frumos, de tinuta si de calitate, in care performanta a fost cuvantul „la ordinea zilei”.

Orasul-gazda – superba capitala britanica, Londra – a avut si ea de castigat: turisti, vizitatori, investitori, dar – in primul rand –  o imagine la superlativ! (daca mai era nevoie…).

         Nu ne propunem aici sa facem o recenzie a Jocurilor Olimpice – nu e rostul nostru, nici macar „specialitatea” noastra.

Vrem, IN PRIMUL RAND, SA FELICITAM TOTI SPORTIVII ROMANI PERTICIPANTI LA OLIMPIADA, castigatori, sau nu, de medalii si titluri olimpice si sa le multumim pentru eforturile lor din acele zile fierbinti, dar si de pe intreg parcursul anilor de pregatire, de a reprezenta tara la cel mai inalt nivel sportiv – Jocurile Olimpice.

Si mai vrem, de asemenea, sa oferim indragostitilor de echitatie si tuturor celor care n-au avut ocazia sa vada sau sa afle deznodamantul intrecerilor ecvestre, rezultatele celor mai buni sportivi la echitatie, in special la Sarituri peste obstacole si la Dresaj, atat la individual, cat si pe echipe. Iata-le:

        Sarituri peste obstacole – individual:

 • Locul I si Campion Olimpic – elvetianul Steve Guerdat, cu calul Nino des Buissonets
 • Locul II si Vicecampion Olimpic – olandezul Gerco Schroeder, cu calul Eurocommerce London
 • Locul III – irlandezul Cian O’Connor, cu calul Blue Loyd 12

         Dresaj – individual:

 • Locul I si titlul de Campioana Olimpica – a revenit unei reprezentante a tarii gazda, Charlotte Dujardin, cu calul Valegro; Charlotte si-a depasit pentru a treia oara propriul record olimpic, cu un punctaj excelent, de 90.089 puncte.
 • Locul II a fost ocupat de olandeza Adelinde Cornelissen si al sau Parcival, care au obtinut 88.196 puncte.
 • Pe locul III s-au clasat cuplul format din calareata britanica Laura Bechtolsheimer si Mistral Hojris. Laura si Charlotte, impreuna cu Carl Hester au fost medaliati cu aur si la proba pe echipe, la dresaj.

         Sarituri peste obstacole –  echipe:

 • Locul I a fost castigat,  surprinzator, am putea spune, de echipa tarii gazda, formata din Nick Skelton, Ben Maher,Scott Brash si Peter Charles.  Marea Britanie nu mai castigase titlul de Campiona Olimpica la Sarituri de peste 60 de ani! 
 • Locul II a revenit echipei Olandei: Gerco Schroeder, Marc Houzager, Maikel van der Vleuten si Jur Vrieling
 • Poate cea mai mare surpriza (desi, dupa cum merg lucrurile, nu s-ar zice) a fost echipa Arabiei Saudite, care a ocupat Locul III! Abdullah Al Saud, Kamal Bahamdan, Ramzy Al Duhami si Abdullah Sharbatly 

         Dresaj – echipe:

 • In mod poate surprinzator, Locul I si titlul de Echipa Campioana Olimpica a fost castigat de echipa Marii Britanii, tara care nu a mai castigat in toata istoria Jocurilor Olimpice pana acum, la Londra, NICI O MEDALIE DE AUR la dresaj! Iata ca, de data aceasta, pe langa aurul de la Individual, au luat aur si la Echipe, devansand celebrele si titratele echipe ale Germaniei si Olandei. Au facut parte din echipa castigatoare: Charlotte Dujardin, Carl Hester si Laura Bechtolsheimer 
 • Locul II – Echipa Germaniei, formata din Helen Langehanenberg, Kristina Sprehe si Dorothee Schneider
 • Locul III – Echipa Olandei, formata din Adelinde Cornelissen si Anky van Grunsven.

 

      Unele sunt nume mari, altele sunt nume mai putin cunoscute – in orice caz, in spatele lor stau ore intense de munca, antrenamente si conceptii moderne de antrenament si, nu in ultimul rand, cei mai valorosi cai din lume la ora actuala!